تقریب در فطرت همه انسان‌ها وجود دارد/ امام صدر تقریب را به فرهنگی ماندگار تبدیل کرد

دکتر سهیل اسعد گفت: «امام صدر به شکل عملی سراغ تقریب می‌رود و تحول ایجاد می‌کند و به طور مثال با تبلیغ عملی نشان می‌دهد که اهل کتاب پاک هستند نه با نظر و کلام.»

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، شصت‌و‌ششمین درس‌گفتار ماهانه اندیشه و عمل، ۱۲ آبان ماه با موضوع تقریب به مناسبت هفته وحدت برگزار شد.

سخنران این درس‌گفتار که از صفحه اینستاگرام موسسه پخش می‌شد، دکتر سهیل اسعد بود که با موضوع «یکی مانند همه، بررسی رویکرد تقریبی امام موسی صدر» سخن گفت.

دکتر اسعد سخنان این درس‌گفتار را به ۳ محور تقسیم کرد:

  • اصل مسئله تقریب در دین اسلام با الگوی پیامبر اکرم و قرآن کریم
  • الگوی امام موسی صدر در باب تقریب
  •  پیشنهادها و تجربیات و مسائل مربوط به میدان تقریب (از میان تجربیات شخصی)

خلاصه‌ای از سخنان او را در ادامه می‌خوانید:

تقریب مسئله‌ای فطری است

بحث تقریب اصالتا از فطرت انسان برمی‌خیزد. یعنی مسئلۀ تقریب، مسئله‌‌ای فطری است و مسئلۀ وحدت، نزدیک شدن انسان به انسان، تشکیل برادری بشری در جهان و تألیف قلوب را به صورت یک تجربه انسانی فطری می‌توانیم معرفی کنیم.

کسی نیست که به شکل فطری دنبال تفرقه باشد کسی نیست که از طبیعت خودش بخواهد جدا شود، کسی نیست که نخواهد زندگی مسالمت‌آمیز با دیگر افراد بشر داشته باشد.

بنابراین می‌توان گفت که تعریف تقریب یک تعریف فطری است به عنوان یکی از ابعاد فطرت انسانی.

از طرف دیگر به نصوص دینی که مراجعه می‌کنیم، می‌بینیم رسالت خدا و رسالت پیامبران، رسالت توحیدی است. به این معنا که اصل مسئله هدایت مسئله‌ای انسانی و فراتر از مرزهای جغرافیایی، تاریخی، نژادی، فرهنگی و زبانی است.

یعنی وقتی که ادیان را راه رسیدن به خدا معرفی می‌کنیم، این راه برای تمام بشریت باز و یکسان است. رسالت پیامبران نیز سفید و سیاه ندارد، شرق و غرب ندارد.

امام صدر در باب تقریب دغدغه جدی برای حل بحران‌ها دارد

وقتی با مقالات امام موسی صدر با سخنرانی و درس‌های تفسیر ایشان آشنایی پیدا می‌کنید، متوجه می‌شوید که به غیر از موضع‌گیری دینی در مقام یک رجل دین، به عنوان یک نیاز انسانی نیز به موضوع تقریب نگاه می‌کند.

گاهی شما می‌گوید: تقریب مهم است، توحید صفوف مسلمین مهم است، توحید و تقریب بهتر از تفرقه و اختلاف است، خب این می‌شود یک بحث کلی فلسفی که بگوییم این خوب است یا بد؟ می‌گیم خوب است بله توحید در مقابل اختلاف خوب است، تقریب در مقابل تفرقه خوب است. اما هنوز به یک مسئله که درد واقعی و نیاز واقعی انسانی باشد، نرسیدیم.

در مقابل گاهی از نیاز شروع می‌کنید. امام موسی صدر در حرکت عملی‌اش دغدغه‌دار است. یعنی دغدغۀ جدی برای معالجه بحران‌های انسانی دارد و به سراغ نیازها و ضعف‌ها می‌رود.

به طور مثال در حرکتی که برای شیعیان لبنان شروع کرد، این روش را می‌بینید. نظم دادن به جامعه پراکنده شیعی، تشکیلاتی کار کردن و ایجاد فضای تشکیلاتی برای شیعیان در دولت با تشکیل مجلس اعلای شیعیان و … همه از جمله دغدغه‌هایی بود که از ضعف‌ها و نیازهی جامعه دریافت کرده بود.

او جدا اینکه در سخنرانی‌هایش نظریه پردازی هم می‌کند، شخصیت تقریبی هم دارد. یعنی حرف‌هایش تصنعی و ساختگی نیست و به طور طبیعی در رفتارهایش نیز دیده می‌شود.

امام صدر نزد بستنی فروش مسیحی می‌رود و بستنی می‌خورد و در خاطرات آمده که وقتی وارد روستای مسیحی می‌شد، مسیحی‌ها می‌گفتند عیسای پیامبر آمده است.

هم برای مردم هم برای نخبگان

ویژگی دیگر در شخصیت تقریبی ایشان، ایجاد وحدت به شکل مردمی و در میان صفوف مسلمانان بود نه فقط در فضای نخبگی علما و بزرگان مذاهب.

او تنها شخصیت معاصری است که در کنار فضای نخبگانی سخنرانی در دانشگاها و مقاله نوشتن و سفر و تاسیس مجلس، حرکت مردمی ایجاد می‌کند و آموزش و تربیت را از دانش‌آموزان آغاز می‌کند و ملاقات‌های رسمی و غیر رسمی با اهل تسنن در مسجد و خانه‌ها و مغازه‌ها دارد.

او به شکل عملی سراغ تقریب می‌رود و تحول ایجاد می‌کند و با تبلیغ عملی نشان می‌دهد که اهل کتاب پاک هستند نه با نظر و کلام.

تبدیل ایده تقریب به فرهنگی ماندگار

گاهی می گوییم بنا بر مصالح، ملاقاتی ترتیب دهیم و چند عکس از ما بگیرند و بگوییم کاری برای تقریب کردیم. اما گاهی می‌خواهیم این کار ماندگار و با نگاه به آینده باشد. پس یک فضای آموزشی و تربیتی درست می‌کنیم، مانند مدارسی که امام صدر در جنوب لبنان تاسیس کرد یا فضاهای تشکیلاتی برای محرومین، برای مقاومت بر علیه اسرائیل و … .

با این اقدامات ایده تقریب به عنصری فرهنگی در امت اسلامی تبدیل می‌شود. درواقع برای تقریب فرهنگ‌سازی می‌شود و برای آینده باقی می‌ماند.

بررسی رویکرد تقریبی امام موسی صدر

سخنران: دکتر سهیل اسعد

موضوع این جلسه بررسی رویکرد تقریبی امام موسی صدر است. سه محور اصلی این بحث بدین شرح است:

  1. مسئلۀ تقریب در دین اسلام با الگوی پیامبر اکرم و قرآن کریم
  2. الگوی امام موسی صدر در باب تقریب
  3. ارائۀ پیشنهادها و تجربیات شخصی مربوط به موضع تقریب

مسئلۀ تقریب در دین اسلام با الگوی پیامبر اکرم و قرآن کریم

تقریب ریشه در فطرت انسان دارد؛ وحدت، نزدیک شدن انسان به انسان، تشکیل برادری بشری در جهان و تألیف قلوب، تجربه‌ای انسانی و فطری است. با مراجعه به نصوص دینی نیز درمی‌یابیم که رسالت خدا و رسالت پیامبران، رسالت توحیدی است. بدین معنا که موضوع هدایت موضوعی انسانی و فرا جغرافیایی، تاریخی، نژادی، فرهنگی و زبانی است. یعنی دینی که به گروه یا مجموعه‌ای خاص بپردازد، وجود ندارد. دین یعنی سبک زندگی با رنگ خدا برای تمام انسان‌ها در تمام اعصار و امثال.

الگوی امام موسی صدر در باب تقریب

امام موسی صدر به موضوع تقریب نه به عنوان نظریه‌ای دینی- مذهبی بلکه به عنوان نیازی انسانی معتقد بود. یعنی ایشان به خلاء درون انسان اهمیت می‌داد و برای پر کردن آن تلاش می‌کرد.

امام موسی صدر برای معالجه عملی بحران‌های انسانی به خلاءها، نیازها و ضعف ها می‌پرداخت و در نزد او تقریب و وحدت و گفت‌وگو ابزاری است در خدمت تحقق این هدف.

در این میان برخی معتقدندکه تقریب، خود هدف است و باید با تقریب، به توحید صفوف برسیم. ولی امام موسی صدر رفع فقر از جامعه، تحقق عدالت، رفع ظلم، تقویت جامعه را هدف قرار داد و تقریب و وحدت صفوف را راه رسیدن به این اهداف دانست.

هویت بخشی به شیعیان، ایجاد فضای تشکیلاتی، تأسیس مجلس اعلای شیعیان از فعالیت‌هایی ‌است که امام موسی صدر برای رسیدن به تقریب انجام داد. بنابراین، تقریب ابزاری است در دست امام موسی صدر برای تحقق آرمانها در مقابل ضعف‌ها، خلاءها، نیازها، نواقص و عیوب.

 شخصیت تقریبی امام موسی صدر

برای امام موسی صدر رفتار تقریبی ملکه شده بود و عمل ایشان به صورت طبیعی از آن صادر می‌شد. یعنی رفتار و عمل امام صدر تصنعی و ساختگی نبود. گاهی می‌گوییم تقریب خوب است اما در درونمان واقعیتی دیگر نهفته است و در واقع، تقریب مصلحتی و تقریب منفعتی است. گاهی تقریب به عنوان مسئله‌ای سیاسی در جامعه مطرح می‌شود. به تقریب در راستای منفعت سیاسی جامعه اسلامی، امت اسلامی و بر فرض تقویت جمهوری اسلامی نیاز داریم. رابطۀ او با ادیان دیگر به خاطر منفعت آنی و موقت نبود.

شخصیت تقریبی امام موسی صدر فقط برای تألیف قلوب شخصیت‌های نخبه نبود. بلکه او تنها شخصیت معاصری است که هم در زمینۀ تقریب مردمی و هم نخبگی فعالیت می‌کرد. امام موسی صدر در کنار فضای نخبگی مانند تدریس، سخنرانی در دانشگاها، نوشتن مقاله، تآلیف کتاب، سفرهای خارجی، تأسیس مجلس شیعیان و …. حرکت مردمی نیز ایجاد کرده بود؛ مانند تأسیس مؤسسات خیریه‌ برای تربیت دانش‌آموزان، ملاقات‌های رسمی و غیررسمی با اهل تسنن در مسجد و خانه و مغازه و بیمارستان. شخصیتی که بتواند دو بعد نخبگی و مردمیِ متناقض را با یکدیگر جمع کند، کم نظیر است.

بنابراین، تقریب برای ایشان نه به عنوان هدف بلکه به عنوان راه است. ما هدف و غایتی داریم و راهی به نام تقریب، برای تحقق هدف. غایت، رفع ضعف‌ها، معالجه حقیقی بحران‌های انسانی و پر کردن خلاءهاست و راه رسیدن به آن هدف تقریب است.

نگاه امام صدر در درجه اول نگاهی انسانی بود و در درجه دوم اجتماعی. یعنی او به تقریب نه به عنوان فرد و نه به عنوان مصحلت یک گروه بلکه به عنوان راهی برای حل مشکلات اجتماع می‌اندیشید؛ حتی در مسائلی که مربوط به گروه خاصی مثل شیعیان لبنان بود. ایشان به گونه‌ای حرکت و شروع کرد که حتی اصلاح آن جزء خاصی از جامعۀ لبنان مثل شیعیان را در قالب اصلاح کل جامعه می‌دید.

ایشان برای تقویت شیعیان یا اصلاح وضعیت آنان با مسیحی‌ها گفت‌وگو کردند و به دیدن پاپ رفتند، به آفریقا و اروپا سفر کردند و رهبران دیگر ادیان را ملاقات کردند. یعنی در پی اصلاح کل بودند که در نهایت آن جزء یعنی شیعیان که برای ایشان مهم بود، اصلاح شود. 

ایجاد ارتباط نیمی از حل مسئله است. باید از حالت انزوا و تنهایی به سمت ملاقات و مبادلاتِ تجربیات حرکت کنیم. باید مجالی برای گفت‌وگو باز کنیم. برگزاری کنگره‌های تقریبی یا تأسیس مدرسه و مسجد خاص شیعیان و سنی‌ها راهگشا نیست.

ازدواج و تجارت و سیاست شیعه با شیعه و سنی با سنی مشکلات را حل نمی‌کند. در محور مقاومت فلسطین شیعه و سنی نداریم. فلسطین فضایی است که همه را متحد کرده است. اسلحه شیعه در دستان فرد سنی است و او می جنگد و مربی نظامی سنی در جمع جامعه شیعه آموزش می‌دهد. مقاومت فلسطین رنگ مذهبی و نژادی و عرب و عجم ندارد.


سلسله نشست های همایش ” بررسی آثار و اندیشه های امام موسی صدر ” با موضوع از ملی گرایی تا جهان وطنی با حضور سهیل اسعد و مهدی فدایی مهربانی

وجود «دست غیبی» در برپایی انقلاب اسلامی انکارناپذیر است-گفتگو با تسنیم

وجود «دست غیبی» در برپایی انقلاب اسلامی انکارناپذیر است در ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی قرار داریم و امسال چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران است، انقلابی که امام خمینی(ره) آن را زمینه‌ساز ظهور مولایمان حضرت مهدی (عج) خواند. به همین بهانه به سراغ «سهیل ادگاردو اسعد» مبلغ آرژانتینی دین اسلام و دانش‌آموخته…

وب آموز

https://www.webamooz.com/

هیأت‌های شاخص را باید در عرصه جهانی فعال کنیم-شبکه افق

هیأت‌های شاخص را باید در عرصه جهانی فعال کنیم اندیشمند آرژانتینی گفت: بجای ایجاد یک حرکت جدید باید ظرفیت‌ها و هیأت‌های موفق را در دیگر کشورها راه‌اندازی کرده و به گونه‌ای این ظرفیت را با الگوسازی به جهانیان معرفی کنیم. به گزارش خبرگزاری مهر، سهیل اسعد در برنامه تلویزیونی روایت هیأت که در شبکه افق پخش…

همکاری میان حوزویان و هنرمندان باید افزایش یابد -گفتگو با تسنیم

«سهیل ادگاردو اسعد» از طلاّب فعال حوزه علمیه است که در آرژانتین متولد شده اما اصالتاً اهل لبنان است. او تا جوانی در آرژانتین می‌زیست و سپس برای خواندن دروس حوزوی و دانشگاهی راهی لبنان و ایران شد و اینک بیش از دو دهه است که بخشی از سال را در ایران زندگی می‌کند و…

هر مسلمان با رفتار و اخلاق محمدی باید تریبون و مبلغ اسلام باشد-گفتگو با روزنامه جوان

هر مسلمان با رفتار و اخلاق محمدی باید تریبون و مبلغ اسلام باشد «ادگاردو روبین» آرژانتینی که بعد از مسلمان شدن نام «سهیل اسعد» را بر خود گذاشت، مستبصری است که دامنه فعالیت‌های تبلیغی‌اش تا مرکز اروپا و قلب امریکا هم می‌رسد. او نه‌تن‌ها خودش شیعه شد، بلکه سال‌هاست زندگی‌اش را وقف ترویج مکتب اهل…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up